Αναστασιου - Στραματσιονι

Ειχα σκοπο να γραψω ολοκληρο κατεβατο για το θεμα του προπονητη αλλα με την προσληψη του Ιταλου και για τον επομενο εναμιση χρονο δεν βλεπω καποιο νοημα. Με οσο λιγοτερα λογια γινεται.

Ο Αναστασιου εκανε θαυματα με κακο για Παναθηναικο ροστερ. Κακο αν και μαχητικο, γι αυτο και ειναι συμπαθες. Μπορειτε πολυ απλα να δειτε που επαιζαν οι παικτες μας πριν ερθουν σε εμας και βλεπετε και με τα ματια σας την κλαση τους καθε Κυριακη. Ο Αναστασιου καλυψε πολυ ομορφα τις αδυναμιες αυτου του ροστερ μεσω του ομαδικου πνευματος που καταφερε να εμφυσησει ψυχολογικα αλλα και τακτικα. Και ολα αυτα στην ομαδα που για τρια σερι χρονια ειναι ειτε τελευταια ειτε προτελευταια σε κερδισμενα φαουλ στο πρωταθλημα. Το στατιστικο αυτο αποτυπωνει αψογα αυτο που με τα ματια μας βλεπουμε καθε κυριακη, να παιρνει δηλαδη ο αντιπαλος μας οπως και αν λεγεται, τα σπορια και να φευγουμε ετοιμοι για εγκεφαλικο απο το γηπεδο. Υπο αυτες τις συνθηκες λοιπον πηρε το κυπελλο με 4αρα (Η ομαδα της πολυμετοχηκοτητας δεν εριξε τεσσερα στο ρουλη και το αμεσως προηγουμενο κυπελλο που τοσο απαξιωθηκε ως τιτλος του Αναστασιου το ειχαμε παρει το μακρινο 2004, και πιο πριν το 1996. Σαρωνε τα "κυπελλακια" οπως βλεπουμε η οικογενεια Βαρδινογιαννη) και επαιξε την καλυτερη μπαλα στην Ελλαδα την περιοδο της 3αρας στο γαβρο. Την επομενη χρονια ακομα και αυτο το κακο ροστερ αποδυναμωθηκε μιας και χαθηκε ο Αμπεντ και ο Καπινο. Αλλα και ο Μεντες που λογω προβληματων στο ποδι δεν ειχε καμια σχεση με τον μικρο Ζιλμπερτο της πρωτης χρονιας. Κι ομως ο Αναστασιου καταφερε ακομα κι ετσι, και οντας παλι τελευταιος σε κερδισμενα φαουλ, να πλησιασει το γαβρο (ο οποιος ολο αυτο το διαστημα ευνοειται εμετικα, το αλλο ακρο ακριβως) στο -3 λιγες αγωνιστικες πριν το τελος. Ωσπου του πηραν τους βαθμους στα χαρτια επειδη η διοικηση φανηκε ανικανη να αποτρεψει την εισοδο του μπουχεσα στον αγωνιστικο χωρο να χλευασει αυτους που τρωει στο δρομο του και μοιραια αυτα που επακολουθησαν και τον εκαψαν οριστικα ως προπονητη του Παναθηναικου. Μονο γαιδαρος θα αντεχε να μην επηρεαστει οταν αυτη την υπερπροσπαθεια στην πετανε στα σκουπιδια εντελως πουστικα και στα χαρτια. Στον φετινο κατηφορο της ομαδας το καλοκαιρι περα απο το τελευταιο επαιξε ρολο και η φυγη του Νταμπιζα. Τον εχω βρισει απο εδω οπως και αυτον που τον εφερε ομως οπως μου ειχε πει ανθρωπος της παε την πρωτη χρονια του Αναστασιου, επαιξε ισως τον σημαντικοτερο ρολο στη νοοτροπια και την καλη εικονα της ομαδας που χτιστικε εκεινη τη χρονια. Δεν ειναι τυχαιο που φετος που δεν υπηρχε στην ομαδα θυμηθηκαμε αγωνιστικες νοοτροπιες τζιγγερ. Προφανως και ο Φυσσας με το Βοκολο ειναι λιγοι για τη δουλεια, οπως και το οτι ο Αναστασιου δεν μπορει να αναλαβει αυτο το κομματι. (Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι δεν κανει για προπονητης. Κρατας τα θετικα του και καλυπτεις με αλλες κινησεις τα οποια αρνητικα του). Φαινεται στην εικονα της ομαδας, φαινεται στη μεταγραφη του Εσσιεν (ο Εσσιεν μπορει οντως τελικα να παιξει αλλα τι να τον κανεις τωρα που εχεις χασει τα παντα? Η ομαδα επρεπε να κατεβει βελτιωμενη στα προκριματικα. Γιατι ειχε αναγκη τα λεφτα και για την ιστορια της) φαινεται και στην επιλογη του Ιταλου.

Ο Παναθηναικος ειναι κομματι της ζωης μας, πολλοι απο εμας δεν ειμαστε καλα στην καθημερινοτητα μας αν ο Παναθηναικος δεν ειναι καλα. Η σημαντικοτερη θεση λοιπον σε οποιοδηποτε τμημα του Παναθηναικου και η πιο νευραλγικη για το αν πηγαινει ο Παναθηναικος καλα ειναι αυτη του προπονητη. Ο Αλαφουζος σταθηκε τυχερος με τον Αναστασιου. Ανεδειξε εναν ταλαντουχο προπονητη. Δεν στεκεται το ιδιο τυχερος με τον Ιταλο. Του πασαραν εναν αποτυχημενο που τον δεχτηκε γιατι προφανως πιστευει πως και μονο η παρουσια του στον παγκο ομαδων της Serie A ειναι παρασημο για να ειναι ικανος για τον παγκο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ. Κι ας απετυχε παταγωδως. Ποσο λαθος κανει. Τα παραδειγματα απειρα. Ο αποτυχημενος κατα πασα πιθανοτητα θα παραμεινει και στην τριτη ομαδα του αποτυχημενος, ο επιτυχημενος το αντιθετο. Για ποιο λογο λοιπον καταστρεφουμε μονοι μας τις πιθανοτητες μας? Λυπαμαι για το παραδειγμα που θα αναφερω αλλα ειναι το απολυτο για το πως πρεπει να γινεται επιλογη προπονητη. Ο σιλβα του γαβρου πηρε την εστοριλ στη β εθνικη, την ανεβασε στην Α, καπακι με το που ανεβηκε την εβγαλε 5η και στην ευρωπη και μαλιστα με καλη αναλογια επιθεσης - αμυνας για νεοφωτιστη ομαδα και καπακι στη δευτερη χρονια την εβγαλε 4η και παλι στην ευρωπη με ακομα καλυτερους αριθμους. Τον πηρε η Σπορτινγκ την οποια και εβγαλε τριτη με δυο μολις ηττες στο πρωταθλημα. Ετσι διαλεγεις προπονητη για τον Παναθηναικο και για πρωταθλητισμο κυριε Αλαφουζο. Οι αλλοι το κανουν κλεβοντας τα λεφτα της ουεφα μεσω διαιτησιων αλλα και με λεφτα απο ...σαπιοκαραβα, αυτο καμια σχεση δεν εχει με τη λογικη που επρεπε κι εσυ να λειτουργησεις ασχετως αν τα δικα σου λεφτα ειναι τιμια και πολυ λιγοτερα γιατι δεν κλεβεις. Ξαναλω λυπαμαι που αναφερω αυτο το παραδειγμα, υπαρχουν και πολλα αλλα εχω γραψει αναλυτικα και παλαιοτερα αλλα δεν εχω τη διαθεση να ξαναγραψω αναλυτικα. Ο Παναθηναικος δεν παραδινεται ουτε πεθαινει οποιες κι αν ειναι οι συνθηκες. Και παλι καλα που υπαρχεις και το αποδυκνυεις αυτο γιατι αλλιως θα παρεμενε φιλοσοφικη μπουρδα. Εσυ επρεπε να ησουν δεκα φορες πιο προσεκτικος απο το γαβρο στο θεμα προπονητη ακριβως γιατι δε σου χαριζει κανενας τιποτα και ειναι η μονη θεση που εχεις να περιμενεις κατι καλο. Ουτε απο διαιτητες ουτε με κλεμμενα λεφτα ακριβες μεταγραφες προσωπικοτητων. Τωρα περα απο το βραχνα της διαιτησιας θα εχουμε και το βραχνα ενος εντελως αποτυχημενου σε δυο ομαδες προπονητη, με τσαρλατανιστικες επιλογες μαλιστα οπως λενε οι Ιταλοι να μας σπαει τα νευρα και ολα αυτα με το μανδυα του προπονητη της ιντερ αρα να κανουμε υπομονη να τον στηριξουμε αν δεν τραβηξει. Συν το πανακριβο συμβολαιο του. Συγχαρητηρια σε ολους, μολις σβησατε την οποιαδηποτε ελπιδα για τον επομενο 1.5 χρονο απο τον κοσμο του Παναθηναικου. Δεν μας εφταναν τα υπολοιπα.

Προπονητη διαλεγεις με τον εξης τροπο. Ειτε εγωσμενης αξιας πρωταθλητη με τις ομαδες του (σε οποιοδηποτε πρωταθλημα) ειτε προπονητη που εκανε υπερβασεις με μικρη/ες ομαδα/ες. Μικροτερο ρολο αλλα σημαντικο παιζει φυσικα η προσωπικοτητα του. Κλασσικο παραδειγμα για το θεμα προσωπικοτητας ειναι ο Μπιελσα ο οποιος εδω λογω διαιτησιων θα κατελληγε γραφικος απο τους ελληνες ξεπλενηδες του συστηματος του γαβρου δημοσιογραφους. 

Κι επειδη κανεις πρωταθλητισμο και θες να παιξεις και ευρωπη κοιτας να δινει την ιδια βαση εκτος απο την επιθεση και στην αμυνα. Να υπαρχει μια ισσοροπια. Αυτο ηταν και το μοναδικο αρνητικο του Αναστασιου. Τα στατισικα υπαρχουν για ολους στο ιντερνετ. Ουτε συμβουλους χρειαζεσαι ουτε μανατζερς. Ειχα σκοπο να γραψω ολοκληρο κατεβατο αναλυτικο με πολλα παραδειγματα αλλα δεν εχει νοημα.

Κρατα το αυτο για την επομενη αλλαγη.

Επειδη οπως λεω και πιο πανω τα παντα ειναι πιθανοτητες, μακαρι να κανω λαθος και με καποιο τροπο να αποδειχθει οτι ο Ιταλος ειναι αδικημενος που εβγαλε ολοκληρη Ιντερ 9η (δε λεω να παρει πρωταθλημα ουτε καν να βγει δευτερη ή τριτη ή εκτη ακομα, αλλα ΕΝΑΤΗ?) και πηγε να ριξει την ουντινεζε ενω το καλοκαιρι που προσληφθηκε του πηραν παικτες 20 εκατομμυριων ευρω. Η με καποιο τροπο να δεσει η χημεια του με την ομαδα και να δουμε κατι καλο, σαν αυτα που ειδαμε με τον Αναστασιου, στο αρρωστημενο περιβαλλον που εχει την ατυχια να υπαρχει η τρελα μας.

Υγ. Η τυχη μας ευνοησε να αγαπαμε τον μεγαλυτερο συλλογο στην Ελλαδα - γιατι ασχετως ολων των παραπανω, την Ευρωπαικη ιστορια μας σε ποδοσφαιρο και μπασκετ παλι με κυαλια τη βλεπουνε, οπως βλεπουν με κυαλια και την αξιοπρεπεια αλλα και τα αρχιδια μας αυτοι που πανυγηριζουν πουστικους τιτλους με λεφτα απο σαπιοκαραβα - και μετα μας εστειλε τους Βαρδινογιαννηδες για να ισιωσουμε. Μετα μας ευνοησε η τυχη να υπαρξει ο Παυλος Γιαννακοπουλος και μας εστειλε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΙΩΣΟΥΜΕ. Τους εξαφανησμενους, αυτους που βοηθανε συμβουλευτικα αλλα ζητανε συγνωμη δεν εχουν σκοπο να επιστρεψουν, αυτους που θεωρουν τον χοντρο καλο οικογενειαρχη, αυτους που ενω η ομαδα δεχεται εμετικο πολεμο κανουν δηλωσουλες οτι ειναι ανοιχτοι να επενδυσουν αλλα οι καιροι ειναι δυσκολοι. Ουτε ευρω να μη βαλετε. Το οτι αφηνετε το χοντρο ανεξελεγκτο ειστε για βρισιδια ιδια με αυτα που δικαιολογημενα ετρωγε το κωλοσογο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου